Hur söt?

Skulle inte Pyret vara i detta? Alla vet ju att ju fler saker man köper till sin häst desto bättre går det för ekipaget, eller hur var det nu igen ;) Haha. Men erkänn, hur söt skulle han inte vara? Och så med min rosa pike på detta ;)
 
 
 

En stor gul gummiboll

Nu har Pyret stått inne i 10 dagar pga. skavsåren som gör att jag inte kan sätta på honom bootsen. Han är lugnet själv och boxen är väldigt lätt att mocka (förvånad över det sistnämnda!). Vi har även lagt in att han får gå en promenad runt stallet varje gång vi är där så att han i alla fall får röra lite på sig och få frisk luft i lungorna. Och ikväll mina vänner var det en häst som flaxade med huvudet och studsade när han fick möjlighet ;) Jag kunde inte göra någonting annat än att le och skratta, för här kommer jag med en stor gul bebis på 600 kg, som har sått inne i 10 dagar utan motion och han sköter sig så jävla bra vid all hantering, behandling och promenader (det är bara lite bus). Han har en dunderpsyke min kille!! 
 
 
 
 

Rosor är fina, men de har taggar!

"Hur orkar du med att ha en sjuk häst till? Ditt mål är ju att träna och tävla"
 
Det är en fundering som en del människor runt omkring mig har haft, när det kommer till mig och Pyret. Det är verkligen svårt att få någon annan individ med egna värderingar och känslor att förstå mina. Jag har grunnat på detta inlägg i flera dagar, och gått igen det om och om igen i mitt huvud för att komma fram till bästa sättet att försöka förklara. Så nu försöker vi.
 
De sista 4:a åren som jag hade med Holle innebar en tripp till veterinären var 3:e månad för att kontrollera munnen. Holle hade dåliga tänder, foderfickor m.m. men så länge vi höll foderfickorna, hakar m.m. i schack och att han var pigg och åt bra så tyckte veterinären att vi inte skulle ta bort honom, för det fanns 10-åringar som såg nästa likadan ut i munnen som honom. Men i 4:a år, var 3:e månad levde jag med skräcken att det skulle bli det sista besöket för oss, och när jag levde med det var det en självklarhet att dra in honom var 3:e månad, så länge han mådde bra av det och inte led! Men det var inte förens han somnade in som jag verkligen kände hur mycket det hade tärt på mig, känslomässigt! Jag levde i 3 månader i stöten med Holle. Och de som säger att det inte borde lämna spår ljuger! När våran resa var över var jag trött och slut, kämslomässigt. All innre stress som jag hade de sista 4:a åren gick rakt in i en vägg. Men än idag kan jag med handen på hjärtat säga att det var värt det och verkligen mena det!
  
När jag köpte en ny häst så skulle det bli en omstart för mig, en vän som jag skulle kunna träna, utvecklas och tävla med (naiv jag vet, alla vet att hästar kan bli skadade någon gång), men då började jag istället med en ny sjuk häst. En häst jag inte hade någon aning om hur han var att behandla, ha ståendes m.m. Det har egentligen inte varit så stora saker som har hänt oss om man tänker efter (lymfangit, mugg, trasiga bakhovar), men det har blivit en massa småsaker som har bytt av varandra till och från ända sedan han klev in i mitt hjärta Mars 2013, och det har tyvärr gjort att jag inte har kunnat slappna av till 100% och jag går ofta med en oroskänsla i magen. Det som har hänt hitills har jag fixat, men det har även lett till mardrömmar, sömnbrist, oro, grubbleri, tårar, pengarbrist, humör som en bergochdalbana, furstration. Men mitt i allt jobbiga har det även skänkt mig glädje och lycka. Jag har vuxit som person sedan jag skaffade honom. Jag har blivit säkrare i mig själv när det kommer till ridning och jag har fått nya kunskaper för att lösa problem med svullna ben, sprutor, boots, bandagering av hovar för att ska ha kunnat gå ut i sjukhage m.m. Och det är kunskap som aldrig kommer att försvinna och de kommer kanske även att kunna användas i framtiden, vem vet.
 
Vem hade för ett år sedan trott att jag skulle dra in honom och vara med på en hopplektion med de duktiga ryttarna? Att jag skulle hoppa en oxer på 80 cm och bara skratta när han busade efteråt? Vara med på en hopptävling på hela 60 cm? Det mina vänner är stort!
 
Hur mycket jag än har gråtit, svurit och ställt mig frågan: Varför utsätter jag mig för detta? Varför ger jag bara inte upp? så vet jag innerst inne varför jag fortsätter men en till "sjukling" efter snart 5 år med en "skadad" häst.
 
Det är värt det!!!
 
Jag är tjurskallig och jag vill inte ge upp. Jag har lagt mina mål om träning och tävling på is tills vidare. Målet för mig just nu är att se till att Stora gula är fri från sina bekymmer. Jag har aldrig längtat så mycket efter att få skritta ut på mitt hjärta barbacka i skogen. Helt utan krav, njuta av omgivningen och trevlig sällskap (Syrran och Pridde).
 
Vägen är inte alltid rak, men jag vet att vi för eller senare kommer fram till målet!
 
 
 
 

26/1-2014

Stallbesök av tre glada tjejer blev det i dag. Ja en hund också förstås, nämligen Ruffe :D Här kan ni läsa om dagens övning för Åsa & Pyret :) Behövs nog några gånger till innan det sitter fullt ut, men snart så :)
 
 

Gårdagen (21/1-14)

Var det jag (Åsa) och Jessika som var i stallet och fixade killarna :) Pyret blir bara bättre och bättre och i går fick jag lära mig att lägga upp Pyrets hö bakben på min ländrygg så att han kan vila och ta stöd när jag fixar hans bakhov. Känns jätteroligt, dels att han accepterar att jag gör det men också att jag fixar det :) Vårt mål är att ta av bootsen alla kvällar där vi har möjlighet att åka ut morgonen därpå för att sätta på dom innan utsläpp. Allt för att minimera skav och för att han ska få lufta sina fötter lite ;) En liten tripp på 4.5 mil tur och retur! Inte kortaste sträckan precis :/ Men ALLT för att Pyret ska få må bra och bli frisk i hovarna :D
 
Vi var också på banan en stund med Priddeplutt. Där jobbade vi med lite Nh och det tycker han jättemycket om :D Så tolkar jag det då iaf ;) Men det märks att det blir mycket att tänka på för lilla huvudet och utan att skryta så tycker jag att vi var riktigt duktiga jag & Priddeplutt. Inte som Jessika & Priddeplutt, men nästan ;) Spännade att få lära sig någonting nytt! Ny kunskap väger ingenting men berikar hästlivet någonting enormt.
 
 
 
 
 
 
 
 

Lyx på hög nivå

Syrran var i stallet tidigare idag och gjorde bort markservicen till båda killarna, så när jag slutade jobbet var det bara att rulla till Ström för att pyssla om Stora gula. Det blev mycket borst, mys, tvätt av sår och bandagering av hovarna. Så efter ca 1,5 timme i stallet och en massa pyssel och mys av hjärtat så rullade jag hemmåt. Det går åt rätt håll och han är fortfarande feberfri (tempar varje dag för att se att han inte får en reaktion på såren).
 
 

Det går åt rätt håll "Ta i trä"

Nu har det vänt ännu en gång. Han står fortfarande snällt i boxen och det kommer han att få göra tills skavsåren har läkt. Stora Gula är för övrigt pigg å glad, feberfri och såren ser bättre ut. Det ända som är synd är att han sväller lite i höger bak (muggbenet). Men vad kan man egentligen förvänta sig då han står i en box dygnet runt??
 
Så nu hoppas vi på att såren läker fort, och därefter ska bandage och sterilkompresser sättas på ballarna innan bootsen åker på igen. Vi har även beställt "specialsockar" från samma hemsida som vi beställde bootsen. De fungerar som skydd och jag hoppas också att de fungerar!!
 
 
 
 

1 år har gått

Idag vid 13.30 storbölade jag på jobbet, för exakt vid den tiden för 365 dagar sedan som vi två vandrade in på ATG tillsammans för sista gången. Vi avslutade våran 9 år långa resa.
 
Jag var bara barnet när Holle klev in i mitt liv, mitt hjärta. Vi båda hade fyllt 15 år den sommaren som han kom från Dorotea till Umeå. Det känns som att det var igår som han klev av transporten i Kurvanstallet, men det är snart 10 år sedan.
 
Dagen har varit lång och tung, och mer än en tår har fallit. Men jag är verkligen lyckligt lottad som fick uppleva det band som jag hade med Holle. Han är och kommer alltid att förbli min själsfrände i djurformat, min bästa vän och andra hälft.
 
Du är det finaste jag vet
Du är det dyraste i världen
Du är som stjärnorna
Som vindarna
Som vågorna
Som fåglarna
Som blommorna på marken

Du är min ledstjärna och vän
Du är min tro, mitt hopp, min kärlek
Du är mitt blod
Och mina lungor
Mina ögon
Mina skuldror
Mina händer och mitt hjärta

Friheten är ditt vackra namn
Vänskapen är din stolta moder
Rättvisan är din broder
Freden är din syster
Kampen är din fader
Framtiden ditt ansvar
 
1989/07/06 - 2013/01/16
Älskad och Saknad!
 
 
 
 
 
 
 
 

Mammas inlägg (Resan med Pyrets hovar)

Jag tycker det var bra skrivet och vill därför dokumentera det i våran blogg också!
 
Tacka för allt stöd och för all omtanke som ni visar oss. Har fått flertalet förfrågningar om vad som hänt och hur det kommer sig att vi har hovproblem och att vi hela tiden tjatar om bootsen hit och bootsen dit ;) För oss som har varit med från dag ett är ju allt glasklart, men för er andra som bara får lösryckta delar hit och dit, ja då blir det inte lätt att få ett sammanhang om vad som vi har upplevt och vad som har hänt under alla dessa månader.
 
Allt tog sin början i månadsskiftet Juli/Augusti. Då drog han av sig första skon och trasade sönder den hoven (Vä) ben. Då kom första bootsen på :) Men eftersom Pyrets hov är lite långsmal så var det ingen boots som passade optimalt. Det behövdes alltid en mindra storlek för bredden men en storlek större för längden :( Den booots som passade bäst blev denna och tillsammans med gaitern så satt den hyfsat trots att den var för stor på bredden.
 
 
I samma veva så begandlar vi Pyret bak men det andra benet för mugg (Den resan är en helt annan) och han fick tillslut ganska mycket vilket resulterade i problemet som har lett fram tills där vi är i dag. För bara några dagar senare så sliter han av sig skon på andra hoven (Hö) ben och det är nu allt startar. Nu är det första veckan i Augusti så med andra ord har nu Pyret varit barfota bak till dagens datum (13/1-14) och han lär fortsätta att vara det i mååånga månader till, kanske för alltid, vi vet ingenting om framtiden.
 
Hur som så är det nu vårt och Pyrets lilla hovhelvete startar. Pga att han har mugg bak på hö hov så kan han inte ha en gaiter som hjälper till att "hålla" kvar den bootsen på plats (För bred för hoven men behövs för längden) Alla som har hållit på med mugg vet att man ALDRIG får ta bort muggrugorna för då sprids bakterierna och får nytt fäste på det friska skinnet. Och tro mig, det stämmer!! Att sedan Pyret hade två olika bakterier i sin mugg gjorde ju inte saken lättare. Men men, nu lämnar vi stickspåret mugg och återgår till bootsen och dess problem
 
I och med att bootsen aldrig satt optimalt, trots att Sanna "fyllde" ut hoven med utfyllnadsmaterial för att bygga den bredare så lossnade den lite nu och då. Och det hade väl inte gjort någonting OM inte hovkvalliten på Pyrets hovar hade varit så skör. För varje gång som han tappade bootsen så trasades hoven sönder lite mer och det blev att fylla ut och fylla ut för att få den att sitta. Att sätta på gaitern var inte att tänka på eftersom muggen fortfarande var kvar och det var mycke, tro mig. Byte av sko föll på att längden kontra bredden aldrig stämde så då föll vi på det :(
 
Nu har det hållit på så här av och till sedan första veckan i Augusti och hoven har blivit sämre och sämre allt eftersom. Och detta bara på grund av att han tappat bootsen lite nu och då kortare stunder, han har aldrig gått barfota utan boots längre än det tagit mellan utsläpp (bootsen på) tills någon under dagen sett det och tagit in honom till boxen för att minimera söndertrasninga av hoven tills bootsen kommit på igen. Att då tro att han kan gå barfota (alla hästar kan ju det) ja det är rent djurplågeri och en utopi när det gäller Pyret iaf!
 
Nu är vi då framme vid dagens datum. För tre dagar sedan (10/1-14) kommer vi till stallet. Glad i hågen för nu har vi hittat bootsen med stort B. Äntligen kanske vi kan få lugn i själen och en glad Pyret för nu har vi (hoppas vi) hittat bootsen som kommer att sitta. Men vad hittar vi i hagen den dagen då!? Jo en förtvivlad Pyret som lyckats få av sig BÅDA bootsen och trampat sönder sina hovar totalt, bägge hovarna trasiga (Bootsen satt på när han släptes ut på morgonen) Den enda trösten är att den ena hoven ser liiite bättre ut än den andra. Då ta mig fan brast det. Kan det ALDRIG ta slut!!!
 
 
Så här är det nu. Vi har dom nya bootsen, en trasig och väldigt ömfotad häst, en förtvivlad dotter som snart tror jag lägger detta med häst på hyllan (förstår jag helt och fullt) och så jag. Vi växlar mellan hopp och förtvivlan på en millisekund. Vi sliter vårt hår och ber ömsomt till Gud och svär eder i nästa andetag. Vill du byta?? Be my guest!!
 
Så att alla hästar kan gå barfota, ja det håller jag inte riktigt med om. I den bästa av det bästa världar, Ja visst! Men inte i vår och Pyrets värld. Om vi skulle ha släppt ur Pyret barfota ja då hade han inte levt i dag, då hade vi varit tvungen att ta bort honom. Blir han fortfarande så här trasig efter 6 1/2 månad utan skor, utan bootsen efter en stund i hagen, ja då vill jag inte tänka på hur han skulle ha sett ut utan boots alls på hovarna!
 
Vad gör vi nu då ? När jag skriver denna mening, ja då blir det bara tomt i huvudet. Just nu är orken och energin i botten, vi tar en dag i taget. Tack och lov har vi en SUPER bra hovis som verkligen ställer upp och tar sig tid att hjälpa och förklara för vi förtvivlade människor runt Pyret. Vi sover illa (mardrömmar) eller inte alls. Tårarna sprutar vid dom mest konstiga tillfällen och är vi bitchigare än vanligt, försök att ha överseende. Vi kommer att bli snällare, tro mig, bara vi kan andas, utan att kännas som att vi ska lösas upp i atomer ;)
 
Så stöd och uppmuntran och snälla ord tar vi gärna emot. Alla förslag till starkare och bättre hovar får ni gärna dela med er så länge det inte går ut på att han ska gå helt barfota, det fungerar nämligen inte. Just nu känns det som om vi springer runt i en labyrint och inte hittar ut, men vi vet att det finns en utgång där även för oss, kanske inte i dag men förhoppningsvis i morgon.
 

1000 kg lättare

I både hjärtat och över axlarna. I dag möttes jag av en piggare, gladare och mindre ömfotad kille. Det syns fortfarande att han är öm i baktassarna, men det var en stor skillnad jämfört med igår!! Happyface!!
 
 

Ömfotad kille med humöret på topp

Vi möttes av en killa som hade lite ömma fötter. Men för övrigt var han go och glad med glimten i ögonen och öronen spetsade. Men självklart så känns det jobbigt för mammahjärtat att se att han har lite ont i baktassarna. Men nu när bootsen är på plats och verkar sitta så hoppas jag på att ömheten går över fort, men man kan verkligen förstå att han känner av hovarna så som de såg ut innan och att det kan ta några dagar innan han är som vanligt igen.
 
 

Jag ser ljuset i tunneln

Idag var Johan och tog hand om hovarna på Pyret. Efter Johans behandling såg hovarna mycket bättre ut än innan. Hovarna är fortfarande inte det bästa och han är lite öm, men så länge bootsen sitter så kommer detta att gå åt rätt håll. Det kommer nog att ta ca 6 månader innan vi kan sätta på honom järnskor igen.
 
Men just nu bryr jag mig inte det minsta om hur lång tid det tar innan vi kan sätta på honom nya skor, för så länge bootsen sitter och att hovarna inte går sönder är jag nöjd!! HAPPYFACE!! HAPPYFACE!! HAPPYFACE!!
 
 
 

Det här är anledningen

Till att Pyret har på sig bootsen bak 24/7 och inte får gå barfota. De här skadorna kom genom att han har gått i en sjukhage under dagen utan boots (han hade lyckats få av sig dom i hagen). Nu kanske andra får ett litet humm om vad jag menar med att han inte kan gå barfota pga. sin hovkvalitet. 
 
Är så ledsen och frustrerad. Johan var snäll och tog sig tiden å titta på bilderna som jag skickade och prata i telefonen med mig ikväll. Han kommer även för att ta hand om hovarna imorgon. TACK!!!!
 
 
Det är dessa boots som han har på bakhovarna 
 
 

Turkiet: Check

Den 14/6-21/6-2014 reser hela klanen Ahlenius (Marre är inräknad i klanen Ahlenius) till Turkiet för en vecka med sol, shopping, slapp och bad. Wiho!! Är så sjukt taggad!! Men jag såg precis att jag måste till polisen och förnya mitt pass. Det går ut nu innan sommaren. Suck!! Men men. Är sjukt TAGGAD!!
 
Vi kommer att bo på detta Hotell. Hotell Magnific med All Inclusive.
 
 
 
 

9/1-2014

 

Minnen

Strålande sol, vindstilla, minusgrader, långa tyglar, bara du och jag, byn, knaster under hovarna, utandningsluft som blir en vit ånga, våra andetag, avslappnat, spetsade öron, fågelkvitter. Vi njöt!
 
 
 
 
 
 

Nakenfis, eller halvers nakenfis

Idag rakades Pyret för första gången sedan jag köpte honom. Han skötte sig riktigt bra när vi rakade kroppen och en del av halsen. Men när vi började närma oss nacken och öronen med rakapparaten började han hoppa som en kanin åt alla håll och visade att han inte var så nöjd över situationen. Men vi tog om och om tills hans stod stilla så att vi kunde klippa klart det sista. Han var riktigt duktig och det fick ta den tid det tog. Det blev kanske inte den finaste klippningen med vi ville ge oss när han var så duktig på slutet när vi rakade upp till nackenpå honom. 
 
Så nu har han en fin halvklippning och jag är tacksam för Syrrans hjälp (hon klippte honom) och jag stod med som moraliskt stöd ;) 
 
Under arbetets gång
 
Slutresultatet
 
 
 

HUMOR


Nyår med Stora Gula

 

2014

Ett nytt år med nya möjligheter. Planerna för i år är:
- Gymma på tenton
- Hoppas de nya bootsen passar, det blir lättare att behandla muggen och slippa vara orolig att de flyger vid ridning
- Träna för Lena (dressyr)
- Fortsätta att ta tag i hopprädslan
- Ha roligt!!
 
Planen med Stora gula är att träna och ha roligt. Vi vill även få snö så att vi kan prova att tolka efter honom ;)

Efter några cidrar

Fick jag be Mamma att köra ut mig till stallet. Stora gula hade lyckats med att få av sig ena booten och mammahjärtat ville ut och sätta på den igen :) Och när booten ändå var av så passade jag på att behandla muggen innan den åkte på igen. Haha! Mitt hjärtegull <3
 
 

Allt klär en skönhet...

 

Helloooo någon dääär?

 

RSS 2.0