Bete, mugg och PPID prov.....

Oj vad fort denna sommar rusar förbi, eller sommar och sommar föresten, inte minusgrader iaf men nästan snudd på. Men nu ska jag inte gräva ner mig i det som jag inte kan kontrollera, nämligen vädret.
 
Vi har i veckan börjat lite smått att jogga igång killarna igen. Dom har stått helt i 19 dagar och bara varit häst och njutit av betet ordentligt. Det passade ju ändå  super med tanke på Pyrets muggexplosion. Men nu är det slut på sötebrödsdagarna för killarna eftersom muggen läkt så fint och lymfangiten aldrig blossade upp så där stort som det gjorde för 4:a år sedan ( Här kan ni läsa om förra svängen )
 
Vi har som sagt bara sett till / behandlat och myst med killarna i 19 dagar. Dom har alltid kommit fram varenda gång, blivit omskötta fått godis och sedan prommat iväg igen, klockrent varje gång! Men dagen efter första ridturen när vi då kom ner dag 2 för en tur ut i skogen så stod killarna snällt och väntade in oss i början av hagen. Snällt vill säga ända tills vi tagit grimskaften i händerna och gått in i hagen, då ni, då blev det fart på bröderna brothers!
 
I väg drog dom i hagen med pruttar och fisar och väldigt lätta bakben ☺ Det var som om dom tänkte : Det är inte bara vi som ska "joggas igång" även mattarna får börja att röra på döfläsket.....hasta la vista......nu drar vi en repa.....fånga oss om ni kan! Gisssa om det stod 2 stycken fågelholkar där i hagen som inte trodde sina ögon. Inte på hela sommare ( sen första dagen ) har dom dragit iväg så där ☺
 
 
Pyret är en speciell kille. Han är lika snäll som han är stor ♥ Men han har en del problematik som ingen som följer bloggen har kunnat undgå att förstå. Han har problem med långvariga och upprepade hudinfektioner. Han har svårt att sätta muskler och behålla hullet. Han har haft stooora problem med sina hovar ( Mycket bättre nu, peppar peppar ! ) Här kan ni läsa om hovhelvetet som nu tack och lov är bättre! Men alla dom här faktorerna tillsammas har gjort att vi nu belutat att ta PPID prov på Pyret. Detta prov kommer vi att ta nästa tisdag ( 25/7) och väntas få provsvar efter ca 1 vecka. Vad PPID är, kan ni läsa här! Nu fyller inte Pyret alla symtom men vi har valt att ta detta prov ändå bara för att kunna utesluta sjukdom.
 
Pyret är en kräsen kille och en finsmakare de lux! Trots att han går på 18-20 kg hö/hösilage med bra värden ( Alltid analys ) vill ändå inte fett och muskler stanna kvar. Han rids kontinuerligt och väldigt varierat, sadel/rygg kollas 1 gång per år ( oftare om vi misstänker att något inte står rätt till ) han har bra tandhälsa för sina 20 år ( Kollas minst 1 gång per år, oftare vid behov/misstanke om att ngt är fel ). Avmaskas kontinuerligt och det skickas på odling vår och höst. Hagarna mockas varje dag till 90 % och han har fri tillgång till vatten året runt ( Thermobar ) samt alltid halm/grovfoder att äta. Nu i sommar har han gått med Lucky på exakt samma bete och trots samma villkor så är det skillnad på killarna, och den skillnaden ( ja, vi vet att dom är olika och olika individer) gör att vi nu beslutat oss för att kolla detta prov. Dom har en ganska så lika vardag i det mesta ang foder/sköttsel/arbete osv och ändå är det en sådan enorm skillnad på dom.
 
Så nu är det en väntan igen......OM det visar sig att han har PPID så blir det livslång medicineering samt tävlingsförbud. Det blev ett låååångt inlägg ( En eloge till alla er som orkat igenom det ) men det är mycket nu som snurrar runt i våra huvuden. OM han INTE har PPID så står vi då inför utmaningen att tillsammns med kunniga fodermänniskor försöka att hitta ett foder som ger det där lilla extra som hans kropp i så fall behöver. Men det får inte vara för sockerrikt eftersom hans tänder inte mår bra av det ( Det är en annan historia ) Och som alla vet så är foder en lika stor djungel som sadeldjungeln är ☺ Men just nu väntar vi in vetten på tisdag och provsvaret efter det. När vi vet vad som gäller blir det bara att fundera och lägga upp en plan, allt löser sig men priset kan tyvärr bli ganska dyrt både ekonomiskt men även känslomässigt. Men vi tar en dag i taget nu fram tills vi vet någonting mer.
 
Lucky skickar en puss till alla som orkat ända hit ♥
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo