Att vända ett invant tänk!

Detta är vad jag ( Åsa ) tycker, detta är min alldels egna personliga åsikt och tankar ang detta , behöver inte stämma med dina tankar och åsikter, och jag säger inte att det är den enda och absoluta sanningen utan det är det som jag tror kan vara en bidragande orsakt till varför det blivit så här.
 
Och det gäller detta med att rida ut vs inte rida ut i skog och mark med hästen. Sedan reportaget om Grevlundagårdens naturbana på Hippson ( Finns att läsa här! ) så har det florerat mycket "ironiska" kommentarer på flertalet hästsidor där detta lyfts upp. B l a kommentarer om att det bara är "vissa" (läs dressyr ryttare ) som nöter ridhus. Att man inte ska ha häst om man inte kan/vågar rida ut. Att det är "konstigt" att det blir så stort när en "kändis" gör samma sak som den stora massan gör.....- Ja jag rider då ut varje dag, ingen som skriver om hur duktig jag är osv osv....
 
Nu har även en annan stor bloggare lyft detta med att rida ut, finns att läsa här. Och tro mig, jag anser att det är viktigt att hästarna får komma ut, att dom får jobba på olika underlag, miljöträning, bara få "leka" ibland ute på en stubbåker, skritta ut på en kravlös mysig lugn sväng och bara vara. Ja en häst behöver verkligen variation för att både kropp och knopp ska kunna må bra!
 
Men, så kommer vi då till verkligehen, en verklighet som sakta smygit fram under en väldigt lång tid ( ca 10-20 år ) som sakta men säkert begränsat detta med att tryggt och säkert kunna rida ut. Dels har de samhällen vi bor i förändrats oerhört mycket. Där stallen ligger i dag kan det ha det vuxit bebyggelse runt omkring som inte fanns där förut, större vägar och mer bostadsområden, för städerna i dag är betydligt större än vad det var förut. Stallet finns kvar än i dag medans närområdet har genomgått en stor förändring, och ofta tyvärr till det sämre .
 
Någonting annat som också tyvärr har förändrats stort är trafikens utveckling i och med att vägar vuxit fram i större utsträcking och fler fick möjlighet till att köpa sig både en och två bilar, ekonomin tillät både mopeder, episar, mer husvagnar samt husbilar i omlopp. Mer och mer av gods har lagts över på lastbilar isf tågtrafiken pga ekonomiska vinster osv osv. Lägg sedan till den attityd som vuxit fram bland många bilister när dom passerar de stackars ekipage som trots allt vågar sig ut på storvägen för att ta sig till de "uteridvägar" som finns där bortanför 70 eller 90 sträckan som man först måste rida efter med allt vad det innebär med fordon av olika slag. Inte alltid en så härlig upplevelse kan jag bara säga!
 
Jag tror att i takt med att det blev "svårare och svårare" att rida ut, det som var en vardag från början för dom flesta, tyvärr har förändrats under en längre period. Sakta men säkert, år efter år har utridmöjligheterna begränsats och ryttaren har blivit mer och mer bunden till ridhus, ridbanor och om man har tur, en pyttekort preparerad ridslinga, för möjligheten till en längre, är borta sedan länge, för att ge plats till annan bebyggelse. Denna period har kommit smygande, för vi vaknade inte upp från den ena dagen till den andra med det samhällsstruktur som vi har i dag, utan den har pågått en längre tid och människan är bra på att "anpassa" sig efter vad som är möjligt. Och alla som älskat att hålla på med hästar och ridning har utan att reflektera över det fått sin utevärld att bli mindre och mindre, tills vi är, där vi är i dag! I ridhus 24/7 eller i bästa fall på en ridbana bredvid. 
 
När omvärlden blev svårare och svårare att vara i som ekipage, möjligheten till att enkelt rida ut, utan att behöva ligga efter stora vägar med mycket trafik av olika de slag, när det sakta men säkert försämrades, ja då blev ryttaren kvar i det trygga och säkra. För handen på hjärtat.....hur ofta har inte både du och jag varit med om upplevelser ute efter vägen som nästan skrämt slag på en som ryttare och man har tackat sin lyckliga stjärna att det gick bra....för mig har det hänt allt för många gånger för att det ska kännas bra, skulle tro att det varit samma lika för dig och din häst....tyvärr!
 
Och jag tror att det är på den vägen som det gamla (rida ut ) har övergått till dagens nya (ridhus/ridbanor) Fler och fler begränsades under långre och längre tid. Att ha möjligheten att miljöträna hästen med det enkla som att rida ut, ja den förutsättningen/möjligheten minskade mer och mer. I takt med det försvann tryggheten hos ryttaren, fler och fler valde den trygga vägen för att kunna hålla på med det man älskar. Och med mindre antal ryttare som fortfarande red/rider ut minskar möjligheten till att rida tillsammans, vilket bara det är en enorm trygghet i sig när man måste röra sig efter större trafikerade vägar.
 
Det som är bra ( tycker jag ) är när man änvänder sig av Peder som verkligen är en stor positiv förebild, är att det ger betydligt större genomslagskraft än om någon annan privatperson förspråkar vikten av detta. Detta reportage har haft en enorm spridning och det är jätteviktigt anser jag, detta med att nå ut till den stora massan av hästägare/ryttare. För det är inte bra för hästar att harva runt på samma dag ut och dag in. Men med detta så väcks tanken av hur bra det är för vår vän hästen att få röra sig utanför ridhusväggarna/ridbanan, hur viktigt det är för deras hälsa och välbefinnande. Så förhoppningsvis startar detta en ny ( gammal ) trend, att fler försöker att hitta olika möjligheter för att ta sig ut. Om fler och fler försöker, ökar chansen att få med sig sällskap, som stöd både för orolig häst men också för den oroliga ryttaren. Och rätt vad det är så har tänket hos ryttare tagit ytterligare ett steg närmare tanken att utnyttja skog och mark. För när man börjar att tänka tanken, ja då är man ett steg närmare att försöka hitta en lösning. För det är tyvärr inte alla som har möjligheten att bege sig rakt ut i skogen utan att först behöva ut i trafiken/ bostadsområderna. Och även om den möjligheten finns, är det viktigt att ändra tänket och förståelsen hos ryttaren för vad en helt magisk underbar skogstur ger, både till häst och till ryttare. 
 
Så här tänker jag! Behöver inte betyda att du tänker lika, eller ens håller med! men jag anser att det är viktigt att det lyfts upp hur viktigt det är för hästarnas välbefinnande och hälsa. Och om dom då använder sig av Peder och hans naturbana för att tydliggöra vikten av att inte fastna i ridhus eller på ridbanan, ja men hjälp till då i detta viktiga arbete med att lyfta, stötta och peppa. Det ger bra så mycket mer än att ironisera och i många fall både dumförklara eller förlöjliga visa grenar eller ryttare. Det om något hjälper inte hästen alls, snarare tvärtom!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo